Hjem Weblinker Partners Om Oss Annonsér

itBergen.no™ webhuset.no 
 Søk
norskenglish
 Navigasjon
    Hjem
       Mer Innhold

    Web-Linker
 

  Info om Partnersider Partner sider :
 Annonse (3)

Webhotell mini

Planer for utbygging i Åsane bydel.
Åsane utbygd til handlegate frykter mange!

 Planer for Åsane


GRAFIKK: HEIDI GROTLE

Varehus-, rundkjørings- og trafikkmaskinbydelen Åsane skal få flere varehus, rundkjøringer og trafikkmaskiner. Sp savner en helhetlig plan for utbyggingen. 

-Jeg vil ha stopp i behandlingen av alle reguleringsforslag i Åsane slik at vi får sett dette i sammenheng.»
Kjersti Toppe (SP)

Av: Krister Clausen Hoaas

Publisert: 05. apr. 2008, 06:00
Oppdatert: 05. apr. 2008, 13:38

De ligger side ved side, på rekke og rad, handlesentrene og varehusene på Nyborg i Åsane. Men det som er der i dag, er bare barnemat mot det som er varslet de nærmeste årene.

* Ikeas reiser nytt gigantmøbelhus på 39.000 kvadratmeter mellom Dalavegen og E39.

* Coop skal bygge sitt «hypermarked» på området som strekker seg mellom dagens Ikea og Vestlandshallen og innover i Myrdal.

* IBI Norge skal bygge tre større varehus på til sammen 8000 kvadratmeter i Liamyrane. Blant annet for den tyske byggevarekjeden Bauhaus.

* Eierne av Åsane Senter (Nordea Liv og Steen & Strøm) vil utvide med 20.000 kvadratmeter til nye butikker, boliger, kontorer og hotell. Fra før utgjør senteret 50.000 kvadratmeter.

* Bystyret åpnet dessuten i kommunedelplanens arealdel for nok et hypermarked på Nyborg, i tillegg til Coop.

Eierne av Åsane Senter har også luftet tanken om å overta Ikea-bygget når møbelgiganten flytter litt lenger nord. Rykter har også gått om at Smart Club snuser på bygget.

Totalt skal det bygges ut kjøpesentre og varehus på til sammen rundt 100.000 kvadratmeter. Det tilsvarer to ganger dagens Åsane Senter og Arken samlet.

Utbyggernes bydel
Senterpartiets Kjersti Toppe har flere ganger etterlyst en overordnet planlegging og samordning av både utbygging og trafikkløsninger i Åsane.

– Nå kommer de private planene hver for seg. Oversikten mangler totalt. Jeg vil ha stopp i behandlingen av alle reguleringsforslag i Åsane slik at vi får sett dette i sammenheng, sier Kjersti Toppe.

Hun vil ha alle nye planer på bordet. Gjerne i en høring.

– Bydelens historie er jo slik at utbyggerne bestemmer utviklingen. Sånn har det alltid vært i Åsane, sier åsabuen og senterpartipolitikeren.

– Utenom Åsane senter er stort sett hele Åsane bygget ut på dispensasjon.

Dispensasjonsbydelen
Høsten 2006 vedtok bystyret kommunedelplanen for Åsane. Den skulle nettopp sørge for en helhetlig utbygging av bydelen.

– Men så opplever vi det motsatte. At historien gjentar seg. At det gis dispensasjon på dispensasjon, sier Toppe og ramser opp:

– Varehusene til IBI Norge og Åsaneparkens utvidelse er på dispensasjon. De foreslåtte veiløsningene til Ikea og Coop må lages på dispensasjon. Alt dette har skjedd etter at kommunedelplanen ble vedtatt.

En slik massiv utvidelse av senterområdene som det legges opp til, vil medføre en sterk trafikkvekst i området.

Derfor stilles det krav fra både Bergen kommune og Statens vegvesen til utbyggerne om at de skal komme opp med gode trafikkløsninger gjennom private reguleringsplaner. Det stilles imidlertid ikke krav om at utbyggerne samordner forslagene sine.

Trafikkbydelen
BT fortalte i går om Søren Skogen i Sigurd Ziem AS som risikerer å få begge tomtene sine i Åsane regulert bort i rundkjøringer, fordi Ikeas reguleringsplan tar den ene og Coop den andre.

Svaret på Skogens klagesang var ikke oppløftende for Sigurd Ziems fremtid.

– Dette er ikke opp til Ikea. Det er Bergen kommune som er reguleringsmyndighet og Statens vegvesen som stiller krav til utforming av trafikkløsningene, sa assisterende ekspansjonssjef i Ikea Norge, Jostein Hatlebrekke og fikk støtte av administrerende direktør i Coop Hordaland, Øystein Kahrs.

Det er for så vidt Kjersti Toppe enig i.

– De er aktører som fremmer egne interesser. Det er greit nok. Det er kommunen som planmyndighet som må stille krav. Saken til Ziem illustrerer dette godt. Man tar hensyn til de store og tunge utbyggerne, gjerne på dispensasjon fra vedtatte planer.

I tillegg til senterutbyggingen skal veiforbindelser mot Nordhordland og Salhus rustes opp og forbedres. I de planforslagene som foreligger vil all trafikk som det nye Åsane Storsenter genererer bli blandet med gjennomgangstrafikken i retning Salhus og Nordhordland. Trafikken til Ikea vil havne i samme kryss.

– Det legges opp til trafikkløsninger som vil blande økt lokaltrafikk med gjennomgangstrafikk. Det er stikk i strid med det prinsippet som ble vedtatt i kommunedelplanen for Åsane, sier Toppe.

– Og det skjer uten at bystyret blir skikkelig informert. Det blir for lett å gå vekk fra det bystyret har vedtatt, mener Toppe.

Les mer her!

Copyright © by itBergen.no™ All Right Reserved.

Publisert den: 2008-04-06 (8260 lesninger)

[ Tilbake ]
Teknisk ansvarlig: Gorm Næss  - Bannerstatistikk for annonsører.
itBergen.no er ikke ansvarlig for eventuelle feil/mangler på tilbud eller produkter fra firma som er linket fra itBergen.no sin portal.
Copyright itBergen.no 2019
Web site engine's code is Copyright © 2003
Sidegenerering: 0.091 Sekunder